Fizyolojik Jinekomasti
Kadın cinsiyet hormonu östrojen, erkek cinsiyet organı ise, testosteron dediğimiz hormondur. Bunlar arasında ki dengesizlik vücutta bazı değişimlere yok açıyor. Konumuz olan jinekomasti sorununu da en net bir şekilde bu değişimlerden meydana gelir. Şimdi bu konuyu biraz detaylandıralım.
İyi okumalar
Sayfa içerikleri
Jinekomasti başlangıcı
Kadında yoğun olan öztrojen hormonu erkekte yoğun olduğunda, erkek memesinde bariz bir şekilde büyümeye neden olur. Glandüler doku dediğimiz süt beziniz şişmeye başlar. Bu şişmeyi hastalar genelde tam olarak anlayamaz.
Kilo aldıklarını veya yaptıkları sporun buna neden olduğunu düşünürler. Ama gerçek jinekomastinin nedeni tamamen hormon dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Şimdi kısaca aslında fizyolojik jinekomastinin hangi evrelerde görüldüğünü kısaca anlatmaya çalışalım. Fizyolojik Jinekomasti
Yenidoğan jinekomastisi
Bu jinekomasti türü aslında siz hiçte fark edemeyeceğiniz bir dönemde meydana gelir. Doğumdan hemen sonra görülür. Yüzde 60 lık erkek grubu bu yenidoğan jinekomastisine yakalanır. Ama hemen korkmayın hemen hemen hepsi birkaç ay içerisinde kaybolur. Nedenleri ise;
- Östrojen plasenta anne sütünden çocuğa geçer.
- Karaciğer, östrojen artışında başlangıçta çocuğun gelişimi üzerinde büyük bir etkisi vardır
Yukarıda ki nedenler erkek bebeklerde ilk aylarda hafif meme büyümesine neden olur.
Ergenlik jinekomastisi
Ergenlik döneminde, bazı çocuklar pubertal jinekomasti adı verilen meme büyümesi gözlenir. Bu tür jinekomasti de yine değişmiş cinsiyet hormonu dengesi görülür. Bu yaşlarda hormonlar çok hareket eder.
Ergenlik jinekomastisi 20 yaşına kadar devam eder. Eğer hala geçmemiş ise, cerrahi olarak süt bezi alınır ve meme küçültülür.
Yağ dokusu, erkek cinsiyet hormonu testosteronun dişi östrojene dönüşümünden meydana geldiği için, pubertal jinekomasti fazla kilolu ergenlerde daha yaygındır ve sık görülür.
İlerleyen yaş jinekomastisi
Yaşlılığa bağlı olarak testosteron üretiminde azalma görülebilir. Özellikle yağ dokusunda bol miktarda bulunan enzim aromataz, testosteronu östrojene dönüştürebilir. Bu iki neden erkek memesinde büyümeye neden olabilir. Bu tip jinekomasti türü genelde kilolu obez hastalarda daha sık görülmektedir.
İlaçların oluşturduğu jinekomasti
Jinekomasti vücut içi ve vücut dışı etkenler tetikleyebilir. İç etkenler yukarıda belirtilmiştir. Ama birde dış etkenler vardır. Bunlarda vücutta ki hormon dengesini değiştirebilir. Bunlar bazı ilaçlardır.
- Kalp ilaçları
- Antibiyotikler
- Antidepresanlar
- Uyuşturucu kullanımı (esrar, eroin)
- Uzun süreli alkol tüketimi
- Bazı cilt ve saç bakım ürünleri
Jinekomasti zararları
Yeni doğan jinekomastisi hariç diğer jinekomasti çeşitleri bir erkeği olumsuz yönde etkiler. Çünkü hiçbir erkek kadın gibi büyük memeleri olsun istemez. Bun durumun çeşitli sorunlu yönleri var. Örnek vermek gerekirse, yaz aylarında denize ve havuza girdiğinde kendini kötü hisseder ve herkesin kendisine baktığını düşünür rahatsız olur.
Üstüne giydiği dar elbiseler ve gömleklerden meme büyüklüğü görülür. Bu da elbise seçiminde bir erkeği sıkıntıya sokan diğer bir zor durumdur.
Ergen dönemleri erkeklerin en aktif dönemidir. Arkadaşları arasında alay konusu olmak ve onunla alay edilmesi yine bir erkeği çok zor duruma düşürebilir.
Erkeklerde meme büyümesini engellemek
Eğer sorun yukarıda ki nedenlerden ötürü ise, yani hormon dengesizliğinden kaynaklanan jinekomasti var ise, üzgünüz ama bunun ameliyatsız bir çözümü yok. Hormon yapısını dengelemek ne diyet ile ne de spor ile mümkün değil. Yapılması gereken kısa bir ameliyat ve meme bölgesinde bulunan glandüler dokunun alınması tek çözümdür.
Soru Sor